Arken Museum of Modern Art

11. joulukuuta 2016Lupasin aikaisemmin palata Kööpenhaminaan taiteen merkeissä. Taidemuseopostausten ensimmäisessä osassa matkataan junalla Kööpenhaminan keskustasta Ishøjn juna-asemalle ja sieltä modernin taiteen museoon Arkeniin. Museo sijaitsee veden ympäröimänä pienellä saarella, jonne kulkijat pääsevät sillan kautta. Søren Robert Lundin suunnittelema Arken-rakennus on nimensä mukaisesti arkin muotoinen ja muistuttaa alusta. Taidemuseossa vierailuun kannattaa varata useampi tunti, sillä sinne matkustukseen, näyttelyiden kiertämiseen ja mahdolliseen ruokailuun saa kulutettua helposti aikaa. Taka-alalla Gerda Wegenerin A Summer Day -teos (1927)


Eniten odotin Arkenissa tanskalaisen taidemaalarin Gerda Wegenerin (1886-1940) näyttelyä. Katsoin serkun kanssa syksyllä tositapahtumiin perustuvan The Danish Girl -leffan, joka kertoo kyseisestä taiteilijattaresta ja hänen aviomiehestään Einar Wegeneristä. Taiteilijan töissä on vahvasti esillä nainen nimeltä Lily Elbe. Eikä hän ole kuka tahansa. Lily on nimi, jonka Einar Wegner otti nimekseen päättäessään vaihtaa sukupuoltaan. 

Gerda Wegenerin näyttelyssä minua viehättivät jugend ja art deco tyyliset muodikkaat naishahmot. Töiden värien käyttö on upeaa ja monissa teoksissa on eroottinen lataus. Olimme molemmat kanssa-asukin kanssa tyytyväisiä, että ehdimme nähdä näyttelyn, se sulkee nimittäin ovensa ensi vuonna 8. tammikuuta.Lili in Rome (1929)Suosikkiteokseni näyttelystä - Parisian Artists' Bar (1925-1927)Arkenissa pääsin maistamaan tanskalaista smørrebrødiä gluteenittomasti.


Toinen Arkenin kohokohdista oli tanskalaisen Martin Bigumin (1966-) näyttely, joka oli erittäin kattava, viihdyttävä ja ajatuksia herättävä. Teoksia oli näyttelyssä yli 130. Monissa teoksissa ovat vahvasti läsnä erilaiset langenneet enkelihahmot, mutta tuotannossa on myös poliittisesti kantaa ottavia teoksia. Minua viehätti taiteilijan omintakeinen tyyli kuvata erilaisia ihmishahmoja ja olentoja. Taiteilija taitaa tilannekomiikan ja ristiriidoilla leikittelyn. Ellet satu olemaan menossa ennen 15. tammikuuta Kööpenhaminaan, kannattaa suunnata Bigumin näyttelyyn jossain muualla, jos sopiva tilaisuus tarjoutuu.Structure Beneath Skin (2008)Martin Bigumin teosten värimaailma jatkui myös huoneiden seinille.Martin Bigumin teos Vale of Tears (2003)Damien Hirstin teos Love's Paradox (2007)


Edellä mainittujen lisäksi Arkenissa oli nähtävillä museon pysyvä näyttely, jossa on esillä mm. yllä oleva Damien Hirstin teos sekä museon 20-vuotisjuhlan kunniaksi museon kokoelmista koostuva Kaleidoscope-näyttely. Juhlanäyttely on avoinna 5. tammikuuta asti ja se esittelee tanskalaista, pohjoismaista ja kansainvälistä nykytaidetta.  Arkenin 20-vuotisnäyttely Kaleidoscope esittelee museon omaa teoskokoelmaa.


Arken Museum of Moder Art
Skovvej 100 2635 Ishøj, Kööpenhamina
Avoinna: ti-la klo 10-17 (ke klo 21 asti), ma suljettu

Arkeniin pääsee kätevästi junalla Kööpenhaminan päärautatieasemalta. 
Ishøjn asemalta kannattaa napata bussi museolle, sillä kävelymatka vie n. 30 minuuttia.

Lisätietoa Arkenista ja ajankohtaisista näyttelyistä löytyy täältä.


Misorella

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.