Valloittava Kööpenhamina

24. marraskuuta 2016Täällä ollaan oltu jo pari päivää Suomessa, mutta nyt olisi aika kurkata meidän pitkään viikonloppuun Kööpenhaminassa. Vietimme kanssa-asukin kanssa viisi päivää matkan päällä ja seikkailimme toden teolla. Käveltyä tuli kilometri tolkulla, reissattua junalla sekä bussilla ja unohdettua myös vähäksi aikaa arki. Kööpenhamina on ennen kaikkea värikkäiden talojen, satojen polkupyöräilijöiden, herkullisten tuoksujen, ystävällisten ihmisten, kulttuurin ja historian ystävien sekä valojen kaupunki. Kaunis kaupunki vei sydämeni tälläkin kertaa ja nyt se tuli myös monipuolisemmin tutuksi kuin aiemmin. 

Rakastan organisointia, joten tein meille matkasuunnitelman sääennusteen ja kiinnostavien matkakohteiden perusteella. Kanssa-asukin kanssa matkustaminen on sinänsä helppoa, sillä hän innostuu yleensä kaikesta ja on heti mukana juonessa. Paras ja edullisin ratkaisu oli hankkia kolmeksi päiväksi Copenhagen Card, joka takasi sisäänpääsyn useisiin museoihin, nähtävyyksiin ja kattoi myös matkat julkisilla kulkuneuvoilla. 

Vaikka touhusimme paljon loman aikana, rytmitimme tekemisen niin, että päiviin jäi aikaa myös kiireettömiin ruokailu- ja lepohetkiin. Yövyimme ihan Kööpenhaminan keskustan ytimessä First Hotel Kong Fredrikissä, joka osoittautui oikein viihtyisäksi ja myös loistavaksi sijainniltaan. Ajattelin keskittyä tässä kirjoituksessa tunnelmiin, sillä muuten kuvatulvalle ei tule ikinä loppua. Teen ihan omat postaukset ARKEN:in ja Louisianan modernin taiteen museoista sekä keskustan Tivolista, joka avasi sopivasti ovensa 19. marraskuuta varsin jouluisissa tunnelmissa.Huoneemme oli viidennessä eli ylimmässä kerroksessa ja ikkunoista avautui kaupunkinäkymä.Hotellin brekkari oli ihan täysi kymppi ja innosti (unikekoakin) nousemaan aamuisin ylös.Huoneemme ei ollut se maailman suurin, mutta senkin edestä viihtyisä ja hotelli rauhallinen.


Yhdestä haaveesta tuli totta matkan aikana. Pääsin viimein käymään Nyhavnin satama-alueella, joka on tunnettu upeista värikkäistä taloistaan. Kadunvarsilta löytyy myös lukuisia kahvi- ja ruokapaikkoja, jotka tosin viikonloppuna olivat hyvinkin täynnä. Kävelimme vielä viimeisenä lomapäivänä, maanantaina, uudelleen satamaan ja hyppäsimme aurinkoisessa säässä tunnin laivaristeilylle katsomaan nähtävyyksiä mereltä käsin. Nyhavn on yksi Kööpenhaminan kauniimmista käyntikohteista, jos pitää merellisestä tunnelmasta.Jotkut uskaltavat seistä ilman, että pitävät mistään kiinni - toiset meistä roikkuvat köysissä (eka kuva). :DVäriloiston lisäksi vanhat purjeveneet ovat varsin kuvauksellisia.


Vanhan kaupungin ytimestä löytyy The Round Tower, joka on observatorio, mutta myös näköalapaikka. Tornin huipulle on matkaa spiraalinmuotoista ylöspäin kohoavaa käytävää pitkin 209 metriä ja torni on 36 metriä pitkä. Korkeat paikat hirvittävät allekirjoittanutta, mutta rautakalterein katettu näköalatasanne ei ollut lainkaan niin pelottava. Kamerankin sai ujutettua kätevästi metallitankojen välistä kaupungin ylle. Tornille oli jatkuvasti jonoa, mutta yllättävän nopeasti se myös eteni. Tornissa oli ihan oma tunnelmansa, sillä valkoiseksi maalatut käytävät olivat varsin harmoniset ja näkymät kaupungin kattojen yläpuolelta upeat.Taka-alalla siintää The Round Tower, joka on nimensä mukaisesti pyöreä torni vanhassa kaupungissa.Tornin huipulle kivutaan kivistä spiraalikäytävää, jonka keskustasta löytyy Kööpenhaminan keskipiste.Tornista näkee parhaiten kaupungin arkkitehtuuria ja maamerkkejä


Korkeanpaikankammoisen suurin koettelemus oli edessä maanantaina, kun kiipesimme Church of Our Saviourin vanhoja puuportaita pitkin kohti tornia ja näköalatasanteita. Natisevia puuportaita kertyi matkan varrelle 400 kappaletta ja kiipeäminen kävi ihan kuntoilusta. Rappuset kävivät paikoin varsin ahtaiksi ja alkoi ihan jännittämään alkaako kirkon kello kalkattamaan juuri, kun sen on ohittamassa. 

Jotenkin lapsellisesti olin unohtanut tämän nähtävyyden kanssa korkeuden, kun olin vain ihaillut kuvista upeaa tornia. Tosin kuin The Round Towerissa, tässä tornissa ei ollut kattotasanteen kattavia turvakaltereita, vaan kaiteet, jotka ulottuivat rinnan korkeudelle. Oma matkani tyssäsi hyvin lähelle ensimmäisen kulta-aitaisen tasanteen ulko-ovea, kun jalat muuttuivat lyijyksi. Kanssa-asukin päätä ei tosin huimannut ja hän kiipesi aivan 90 metriä korkean tornin huipulle asti. Itse jämähdin ekalle näkymätasanteelle, mutta rohkea kanssa-asukki kiipesi huojuvalle huipulle asti. Näkymä oli kieltämättä 400 kiivetyn portaan arvoinen - vaikka korkealla hirvittikin.Tämäkin kuva on otettu selkä seinään tiiviisti liimautuneena, kun jalat kieltäytyivät liikkumasta.


Keskustan ostoskadut ja karkkitalot, enkä puhu nyt karamelleista vaan värisävyistä, saavat ajan katoamaan. Kööpenhaminan ostoskadut ovat shoppailijan unelma ja ruoka- ja kahvipaikkoja löytyy myös joka kulmasta jokaiseen makuun. Ehdin kulttuurin ja syömisen lomassa myös hypistelemään vaaterekkejä. Erityisesti tykkäsin Moss Copenhagenin ja enviin putiikeista. Ensimmäisestä löysin aivan ihanan harmaan cashmirneuleen. Hotelliltamme oli alla 100 metriä kävelykaduille, joten meidän oli helppo spontaanisti suunnata shoppailemaan ja myös nälän yllättäessä herkuttelemaan. Kööpenhaminassa kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että vaateliikkeet sulkevat ovensa arkisin jo iltaseitsemältä.Vanhan kaupungin talot ovat kuin karkkia väritykseltään.Kuninkaalliset jääkarhut juhlatunnelmissa.Tunnelmallinen kaupunki on kaunis myös marraskuun pimeydessä.Julkisivuremontti ei ole este sille, ettei katukuva voisi näyttää kivalta.Meillä kävi hyvä tuuri, sillä Kongens Nytorvin joulumarkkinat avautuivat 18. marraskuuta.Keskustan viehättävät rakennukset on maalattu iloisin värein. Vanhan kaupungin kadut koristeltiin reissumme aikana jouluvaloin - punaisin sydämin ja keltaisin tähdin.


Misorella

4 kommenttia :

 1. Ihania kuvia, teillä on ollut mukavan kuuloinen reissu :)

  VastaaPoista
 2. Olipas ihana postaus! Itse olen käynyt Kööpenhaminassa neljästi, kerran lapsena ja kolme kertaa kihlattuni kanssa. Ensimmäisellä matkallamme itse asiassa menimme kihloihin, koska äitini oli puhunut ohi suunsa miehelleni ja kertonut, että olin lapsena kuuluttanut tulevani Kööpenhaminan Tivoliin häämatkalle.

  Meidän pääkohde on aina ollut juurikin Tivoli, mutta täytyy kyllä sanoa, että tämä postaus herätti kiinnostuksen, ja voisimme lähteä tutustumaan seuraavalla reissulla myös noihin torneihin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sait inspiraatiota. Kööpenhamina on ihana kaupunki. Olen vieraillut Tivolissa kerran kesäaikaa ja nyt tällä reissulla, kun se oli täydessä jouluvalaistuksessa. Niin kaunista! Ihana ele miheltäsi huomioida lapsuuden haaveesi. Joskus ne äiditkin osaavat ajoittaa oikein. :D

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.