Yayoi Kusama @ HAM

15. lokakuuta 2016


Ohikiitävä talvi / 2005


Sellaiset näyttelyt, jossa teoksen voi kokea itse yllättävät ja tekevät useimmiten suurimman vaikutuksen. Sen pohjalta voin antaa vahvan suosituksen vähän aikaa sitten HAM:issa avautuneelle Yayoi Kusaman In Infinity -näyttelylle. Itse olen kokenut näyttelyn jo kahdesti. Avajaispäivänä oli sen verran paljon porukkaa liikenteessä, että halusin palata töiden äärelle toistamiseen ajan kanssa. Laajasta näyttelystä löytyy töitä aina varhaistuotannosta tähän päivään - yhteensä yli 200 teosta.

Japanilainen taiteilijapersoona Yayoi Kusama (s. 1929) on antanut nykytaiteelle omalaatuisen panoksensa jo yli 60-vuoden ajan. Taiteilijalle tunnusomaiset pilkut sekä päättymättömät ja itseään toistavat kuvioinnit ovat vahvasti läsnä hänen töissään. Kusama on yksi installaatioiden edelläkävijä taiteessa. HAM:in näyttelyssä katsoja voi sulautua osaksi taideteoksia erilaisten kurkistusikkunoiden tai kokonaisten huoneiden myötä. Kusaman laajaan taidekirjoon kuuluu myös maalauksia ja veistoksia. Unohtamatta yhteistöitä muodin kentällä mm. Louis Vuittonin yhteistyömalliston merkeissä. 

Kusaman työt kumpuavat peloista, pakkomielteistä ja hallusinaatioista. Hänen töissään on vahvasti läsnä itsensä häivyttäminen. Taiteilija onkin itse osa monia maalaus- ja valokuvateoksiaan, joissa toistuvat pilkkuteemat. Kusaman taiteeseensa heijastuvat pilkut ja toistuvat kuviot kumpuavat oikeista hallusinaatioita, jotka taitelija on valjastanut taiteensa voimavaraksi. Kusaman koti on ollut 1960-luvulta lähtien mielisairaala, jossa hän yli 80-vuotiaana luo edelleen päivittäin uutta nykytaidetta.Kusama X Louis Vuitton / 2012Self-Obliteration / 1967Mirror Room (Pumpkin) / 1991 Hymn of Life / 2016Infinity Mirror Room - Phalli's Field / 1965/2016Näkymä HAM:in porrastasanteen yläpuolelta


HAM Tennispalatsi - Helsingin kaupungin taidemuseo
Eteläinen Rautatienkatu 8, Helsinki
Avoinna ti-su klo 11-19

Yayoi Kusaman In Infinity -näyttely avoinna 22.1.2017 asti.
Lisätietoa näyttelystä löydät tästä.


Misorella

Seuraa blogia INSTAGRAMISSAFACEBOOKISSA ja BLOGLOVINISSA.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.