Elämäsi tärkein ihminen

7. syyskuuta 2016Jos sinulta kysyttäisiin kuka on elämäsi tärkein ihminen, mitä vastaisit? Olisiko automaattinen valinta elämänkumppanisi, joku perheenjäsenistäsi, ystävistäsi tai kenties vanhempasi? Saattaa kuulostaa röyhkeältä, mutta omakohtaisesti vastaisin minä itse. Ennen kuin ajattelet, kuinka itsekästä ja omahyväistä, mieti asiaa toiselta kantilta. Olen elämäni tärkein ihminen sen takia, jotta muistan pitää huolta itsestäni, jaksan arjessa paremmin, voin hyvin ja nautin elämästä. Mikäli voin hyvin, saan ladata välillä akkuja ja oloni on tasapainoinen, kaikki muut ympärilläni voivat myös paremmin. Olen silloin arjessani kivempi avovaimo, ystävä, työntekijä ja tytär. Silloin, kun kaikki ei ole hyvin, voimavarat ovat vähissä ja samalla vaimennan kiireen keskellä hälytyskellot asioiden korjaamiseksi, oma paha oloni säteilee väistämättä myös ympäristöön. Tunnistaako kukaan muu itseään? 

Se ei tarkoita sitä, että välittäisin, arvostaisin tai rakastaisin yhtään vähemmän läheisiäni, jos asetan itseni etusijalle tietyissä asioissa. Tiedän lähipiiristä, että perheissä, joissa on pieniä lapsia tärkeysjärjestys menee usein uusiksi. Välillä ihan syystäkin. Toisaalta on hyvä muistaa etteivät äidit ja isätkään jaksa, elleivät he voi edes joskus olla oman elämänsä ykkössijalla. Tätä voi peilata kaikkiin elämäntilanteisiin ja ihmissuhteisiin. Yritän sanoa, että muistakaa hengähtää arjessa, tehkää asioita, joista oikeasti pidätte ja ottakaa välillä myös omaa aikaa. Onni ja hyvä olo rakentuu pienistä asioista ja hetkistä. Voimavarat säteilevät lopulta takaisin niille, kenen seurassa eniten aikaasi vietät.

Olemme kaikki niin erilaisia. Toisten akut ovat täynnä pienemmästäkin latauksesta, toiset tarvitsevat kunnon virtapiikkejä jaksaakseen paremmin. Itse lukeudun jälkimmäisiin. Saatan venyä säästöliekillä pitkällekin, ennen kuin kiukku iskee ja purkautuu. Niin tapahtuu välillä vieläkin, vaikka yritän muistuttaa itseäni, että kukaan muu ei lepää tai rentoudu puolestani. Silloin muistutan itseäni, että olen tärkeä. Se ei todellakaan tarkoita sitä, että asettaisin itseni aina etusijalle arjen teoissa ja sanoissa toisiin ihmisiin nähden, olisin parempi kuin muut, omisin vain itselleni parhaat jutut tai kuvittelisin olevani korvaamaton tai täydellinen. 

Se on tervettä itsekkyyttä, joka elää ja soljuu arjen kiemuroissa. On hetkiä, jolloin jokaisen meistä täytyy laittaa itsemme taka-alalle ja omistautua muille. Näitä hetkiä tulee useimmiten silloin, kun läheisemme tarvitsevat apua ja tukea. Itseään ei kuitenkaan pidä unohtaa sille tielle. Vastapainoksi pitää hemmotella myös itseään, kun sille on taas enemmän tilaa ja aikaa. Eikä sitä aikaa voi löytää kukaan muu puolestasi. Syksy on kiireen sävyttämää aikaa. Ei unohdeta pitää silloinkaan huolta itsestämme. Etsitään valonkantajia päiviin, arvostetaan itseämme ja pidetään huolta itsestämme ja muista. Juuri sinä olet elämäsi tärkein ihminen, sillä kukaan ei voi korvata sinua ja sitä, mitä tuot läheisiesi elämään.

I mekko H&M I nilkkurit Ten Points I Misorella

Seuraa blogia INSTAGRAMISSAFACEBOOKISSA ja BLOGLOVINISSA.

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.