Hammaslääkäripelko

2. elokuuta 2016Se tunne, kun tietää, että hammaslääkäriin on mentävä. Pelotti tai ei. Lohjennut hammas, kun ei anna vaihtoehtoja. Onhan se kieltämättä aika koomista. Nainen, jolla on lävistyksiä ja melkein koko selkä tatuointien peitossa selviää niiden laittamisesta kulmaa kohauttamalla, mutta hammaslääkärin tuolissa istun kauhusta jäykkänä. Tätä iloa pääsin todistamaan taas eilen.

Ihan älytöntähän se on, mutta edes järjen ääni tai asian tiedostaminen ei pelkoa hiljennä. Eikä varsinkaan aikaisemmat huonot kokemukset. Matkalla hammaslääkärille jännitti. Vastaanottoaulassa vatsassa lensi jo perhosia, sydän tykytti ja kädet hikosivat. Puhe takelteli henkilökunnalle ilmoittautuessa ja hammaslääkärin tuoliin istuminen tuntui hyvin lopulliselta. Lakanan värisenä sopersin hoitajalle, että pelkään hammaslääkärissä käymistä. Ei ollut varmaan jäänyt epäselväksi ennen sitä.

Kertoo tilanteesta ehkä jotain sekin, että onnistuin lähtemään odotusaulasta hoitajan matkaan väärällä nimellä. Kyllä. Kuulin sukunimen väärin ja toisella huutokerralla puhuteltiin vain etunimellä ja katsottiin suoraan minuun. Etunimet kyllä täsmäsivät, mutta sotun loppuosa ei kohdannut hoitohuoneessa. Onneksi, tiedä mitä siitäkin olisi seurannut.

Ei muuta kuin takaisin aulaan odottamaan uutta noutajaa. Vierestä lähti kaima hammashoitoa saamaan. Kyllä hävetti. Viimein päästiin tilanteeseen, jossa valistin henkilökuntaa olotilastani. Sitä ennen olin tietysti infonnut aikaisemmasta mokasta uutta hoitajaa. Mietin, että ole nyt hiljaa hyvä ihminen.

Hammastarkastus tuli tarpeeseen muutaman vuoden tauon jälkeen. Sitä en kiellä. Hygienisti oli helläkätinen, teki hammastarkastuksen ja kertoi mitä milloinkin teki. Valitettavasti lohjennut hampaanpaikka sai kaverikseen pari reikiintynyttä hammasta. Sen myötä hammaslääkäri sai kutsun mukaan bileisiin.

Ajattelin, että näytän hampaille jatkossa hammasharjaa ja hammaslankaa entistä ahkerammin, että vältyn pelkääjänpaikalta jatkossa. Hammaslääkäri teki uuden tarkistuksen, antoi hinta-arvion ja kysyi lupaa potilaalta tarttua toimeen. Hygienisti huikkasi mennessään, että lääkäri olisi helläkätinen. Potilas, kun pelkää hammaslääkärissä käymistä.

Ei muuta kuin puudutusta peliin ja työkalut suuhun. Kulutin tuolia käyntini aikana yhteensä tunti kaksikymmentä minuuttia. Pitkät sellaiset. Poraaminen ei sattunut puudutuksen ansiosta, mutta hammaslääkärillä ja minulla oli kyllä ihan eri käsitykset helläkätisyydestä.

Keskityin paikkausoperaation aikana siihen, että hoin itselleni "hengitä". Meinasi välillä nimittäin unohtua. Paniikkikohtaus meinasi tulla, mitä enemmän välineitä lötyi suusta ja mitä ronskimmin niillä työskenneltiin. Ajattelin, että höhlä, ainakaan et itke. Hyvällä asiallahan tässä ollaan suun hyvinvoinnin kanssa. Kyllä tämä kohta loppuu.

Tajusin jossain kohtaa, että kädet ovat ihan puutuneet. Olin puristanut niitä niin kovasti yhteen vatsan päällä. Ei muuta kuin sormia jumppaamaan kesken session. Se varmasti näyttikin fiksulta. Olin onnellinen, kun kuulin sanat, että enää tarvitsee kiillottaa, sitten ollaan valmiita. Jotenkin päin sain kammettua itseni tuolista ylös ja katsoin oven suussa olevaan peiliin. Mistä lie on ripsaritkin olivat menneet alaluomille.

Suu molemmin puolin puudutettuna otin lopuksi vastaan ohjeita suun rentouttamisjumppaan, sillä narskutan öisin hampaita enemmän kuin tarpeeksi. Purentakiskoakin suositeltiin. Kai se on viimein hankittava, kun hampaistakin lohkesi jo pala kyseisen toiminnan myötä. Tietää taas hammaslääkärin tuoliin istumista lähiaikoina.

Ei ole muuten helppo puhua, kun puudutus on molemmilla puolilla suupieliä. Saati hymyillä. Näytti luultavasti enemmän mielipuoliselta irvistykseltä. Sain kuitenkin urheasti sössötettyä, että selvisin hengissä. Sen henkilökunta varmasti halusikin tietää. Maksoin laskun ja kiitin. Sen jälkeen, kun suljin hammasklinikan oven, tuntui, että henki kulki taas ja olin oma itseni. Melkein teki mieli mennä takaisin sanomaan, että olen ihan täysijärkinen. Jätin kuitenkin välistä.


I mekko Ivana Helsinki (sample) I sandaalit H&M IHammaslääkäritarinoita? Anyone?

Misorella

Seuraa blogia INSTAGRAMISSAFACEBOOKISSA ja BLOGLOVINISSA.

4 kommenttia :

 1. Ai kamala :( Symppaan koska oon nähnyt samasta pelosta kärsiviä aika läheltä (asun nytkin yhden kanssa.) Mulla on lauantaille aika :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu ei ole kiva. Saattaa olla, että meilläkin joutuu myös toinen potemaan yhden edestä. :D
   Hyvää viikonloppua ja tsemppiä hammaslääkärikäyntiin.

   Poista
 2. Muakin odottaa sama kohtalo, itseasiassa mulla paikattiin pari kuukautta sitten hammas ja taisi paikka irrota.. en ole uskaltanut mennä takaisin ja se eka kertakin maksoi ihan törkeästi vaikka olikin kunnallinen. Toki arveltiin, että olisi saanut uuden paikan ainakin halvemmalla kun noin meni lähtemään, mutta empä tiedä silti. Oletko muuten kysynyt koskaan saisitko rauhoittavia ennen hammaslääkäriä? Oma viisaudenhammas kun leikattiin halusin ehdottomasti rauhoittavat (paniikki iskee aina itsellänikin ja ahdistus) ja ne auttoivat hieman, toinen hammas piti poistaa vähän ajan päästä, mutta aina siirsin aikaa eteenpäin ja pari vuotta myöhemmin tässä ollaankin kipeän viisaudenhampaan kanssa. :D Tyhmästä päästä kärsii koko ruumis vai miten se nyt meni.. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä, eipä ole koskaan tullut mieleen pyytää rauhoittavia. Täytyy muistaa tämä. Hammaslääkärissä käynti on kallista, varsinkin yksityisellä itkettää loppusumma, mutta toisaalta pääseehän ainakin heti hoitoon. Puolensa kaikella. Tsemppiä viisaudenhampaan kanssa ( auts :( ). Hyvä kuulla, että kohtalotovereitakin on jakamaan hassua hammaslääkäripelkoa. :)

   Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.