Päivä Vallisaaressa ja Kuninkaansaaressa

13. heinäkuuta 2016Tänä kesänä minua ja kanssa-asukkia odotti uusi saarenvalloitus. Vain 20 minuutin merimatkan takaa löytyy keväällä kävijöille avattu historiallinen Vallisaari ja Kuninkaansaari. Lokkien saattelema vesibussi kuljettaa seikkailijat Kauppatorilta tuulen tuivertaessa Vallisaareen. Menopaluulipun saa lunastettua seitsemällä eurolla ja saari kutsuu luokseen vaikka koko päiväksi. Vallisaareen lähdöstä oli puhuttu jo koko alkukesä keittiönpöytämme äärellä. Suunnitteilla oli, että kesälomalla pakkaamme eväät kassiin ja lähdemme viimein luonnonkauniille saarelle.

Vallisaari on valtavien kissankellojen saari, niitä on tienvarsilla ja kauniilla niityillä, jotka ovat myös tuhansien perhosten koti. Vallisaarta ja Kuninkaansaarta ympäröivä meri on vahvasti läsnä kierrellessä reititettyjä polkuja. Unohtamatta yli 300 vuotta vanhojen linnoitusten raunioita Vallisaaressa ja upeita näkyviä Suomenlinnaan ja Helsingin edustalle. Seikkailun voi löytyy koska vain nurkan takaa, mutta osa Vallisaaresta on edelleen suljettu. Turvallisuussyitä kulkijoita kehotettiin pysymään Metsähallituksen merkitsemillä reiteillä molemmissa saarissa.

Kuninkaansaaressa istahdimme rantakallioille piknikille suojaan tuulelta. Kalliot löytyvät karttaan merkityn Hiekkapoukaman kupeesta. Hellepäivästä huolimatta oli hyvä, että matkaan oli varattu mukaan pitkähihaista, sillä tuulen voiman saa tuntea merimatkan lisäksi myös avoimilla ruohokentillä. Pitkän kävelyn jälkeen ruoka maistui niin hyvältä. Kalliolla istuessa ajattelin, että parasta ovat juuri ne pienet asiat, jotka saavat aikaan suuria tunteita. Auringon lämpöön olisi voinut nukahtaa, mutta Vallisaari odotti malttamattomia retkeilijöitä.

Meistä paras tapa tutustua saariin oli suunnata ensin Kuninkaansaareen ruokailemaan ja lähteä sitten täynnä tarmoa kohti Vallisaaren kohteita. Keskeltä Vallisaarta löytyy myös lampi, josta merimiehet kävivät vuosisatoja sitten noutamassa juomavettä. Vallisaari on ollut asuttu saari yli 300 vuotta, se on ollut satojen ihmisten koti ja työpaikka sekä tuhansien sotilaiden palveluspaikka.

Suomen itsenäistymisen jälkeen saaret ovat olleet puolustusvoimien käytössä ja yleisöltä suljettuna vuoteen 2013 asti. Mikäli tiesi vie Vallisaareen suosittelen käymään ainakin Aleksanterinpatterissa, jonka rauniolta on upeat näkymät Helsinkiin. Saarelta käsin voi myös lähestyä Kustaanmiekkaa ihan uusin näköaloin. Saarten reitit eivät ole pitkiä, Kuninkaansaaren reitti on 2,5 km ja Aleksanterinkierros Vallisaaressa 3 km.


Misorella

Ei kommentteja :

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.