Museum of Broken Relationships

15. toukokuuta 2016


Kuva: Maija Astikainen 


Olimme lauantaina ystäväni kanssa katsomassa Helsingin kaupunginmuseossa Museum of Broken Relationships -näyttelyä, joka pitää sisällään sata tarinaa esineineen, jotka liittyvät tiensä päähän tulleisiin suhteisiin. Kansainvälisesti tunnettu, Helsingissä loppu viikosta avautunut, Museum of Broken Relationships -näyttely nähdään ensimmäistä kertaa pohjoismaissa.

Näyttelyyn on kerätty helsinkiläisten muistoja, joista omistajat eivät ole raaskineet tunnesiteen takia luopua. Ei ainakaan ennen, kunnes esineet ovat löytäneet paikkansa museosta. Mahdollisuus esineen lahjoitukseen on ollut monille lohdullinen päätöspiste menneelle suhteelle.

Näyttelyn läpi kiertämiseen kannattaa varata hyvä tovi ja napata heti ensi töikseen tarinat sisältävät kirjanen käsiinsä. Sen kanssa saa kiertää rauhassa omaan tahtiin esineet läpi. Esineiden luona olevien tekstin luo on nimittäin ruuhkaa, ainakin viikonloppuna.Kuva: Maija Astikainen

Esineiden takaa löytyvät tarinat saivat ihokarvat nousemaan pystyyn. Aikamoisia tarinoita. Museoon päätyneet esineet ja tarinat on lahjoitettu anonyymisti. Tarinoita löytyy muutaman lauseen pituisista koosteista parin sivun pituisiin kertomuksiin. Kaikille niille on yhteistä, että ne herättävät lukijassaan jonkin laisen tunteen.

Pidin erityisesti siitä, miten ihan tavalliset, tylsätkin, esineet heräsivät ikään kuin eloon, kun kuuli niiden tarinan. Tarkemmin sanottuna, tarinan, johon nivoutui ihmiskohtaloita erilaisista parisuhteista. Kaikki tarinat eivät kerro pettymyksestä tai katkerista eroista, osa päättyneistä suhteista ei ole johtunut epäonnistumisesta, vaan elämän yllättävistä käännekohdista.

Museon ideana on alunperin kahden kroatialaisen taitelijan Olinka Vištican ja Dražen Grubišicin erosurusta lähtenyt taideprojekti. Pysyvä Museum of Broken Relationships -näyttely on esillä Kroatian Zagrebissa. Näyttely on kasvattanut kokoelmaansa kiertäessään eri maita. Helsinkiläisten eroihin liittyneet esineet ja tarinat päätyvät myös osaksi museon kokoelmaa ja ovat nähtävillä ympäri maailmaa.

Helsingin kaupunginmuseo, Aleksanterinkatu 16
Avoinna 11.9.2016 asti ma-pe klo 11-19, la-su 11-17
Vapaa pääsy.

Misorella

4 kommenttia :

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.