Kookosmannan ja -öljyn lumoissa

8. helmikuuta 2016

*Sisältää blogin kautta saatuja tuotteita.Kookos jakaa mielipiteitä. Osa rakastaa ja osa vieroksuu kookospähkinän valkoista lihaa ja sen ominaismakua. Itse kuulun niihin, jotka tykkäävät herkusta, oli sitä lämpimän ruoan seassa tai jälkkäreissä. Kenties siksi olin innoissani, kun yksi Foodin Ambassadorien teemoista oli tänä keväänä kookostuotteet. Postauksen lopusta löytyy muuten alekoodi lukijoille, joten kannattaa lukea loppuun saakka.

Kookos on ollut vuosia tuttu omassa keittiössäni kookoshiutaleiden sekä kookosmaidon että -kerman muodossa. Viimeisen parin vuoden aikana kookos on löytänyt tiensä keittiönkaappiin myös kookosöljyn muodossa. Tuttavuus on syventynyt yhä kiehtovammaksi kookosöljyn useiden käyttötarkoitustensa vuoksi.

Uusin aluevaltaus tapahtui viime vuode puolella Foodinin pikkujouluissa, jossa maistoin ensimmäisen kerran suolaisen makeaa kookosmannaa. Suussa sulava manna vie kielen mennessään, eikä siltä tieltä ole ollut paluuta. Kookosmannassa ei ole kuin yksi vika, se on niin hyvää, että kysyy itsehillintää herkutella sillä kohtuuden rajoissa.
Foodinin kookosmanna* on luomutuotetuista kookoksista kivimyllyssä jauhettua kermaisen pehmeää sosetta. Kookosmanna sopii niin herkutteluun, lisukkeeksi kuin esimerkiksi raakasuklaan tai smooothien raaka-aineeksi.

Raakaa kookosta ei ole missään vaiheessa valmistusprosessia kuumennettu, joten sen ravintoaineet ovat tallella. Mannasta saa juoksevaa kuumentamalla lasipurkkia matalalla lämmöllä vesihauteessa kattilassa. Ravintoaineiden säilymisen vuoksi kookosmannaa ei kannata kuumentaa liiaksi.

Täyteläisen makuinen ja erittäin ravintorikas kookosmanna sisältää paljon kuituja rautaa, mangaania ja terveydelle hyödyllisiä puolipitkiä rasvahappoja (MCT). Kookosmanna on terveellinen herkku, mutta suuren energiamääränsä (660 kcal/100g) vuoksi kohtuus on paikallaan.
Foodinin kookosöljy* ei sovellu pelkästään ruoanlaittoon, vaan siitä on todella moneksi. Yllä olevassa kuvassa on hyvä esimerkki, mitä ihanaa kookosöljyllä purskuttelu, ns. oil pulling, on tehnyt hampailleni. Mikään valkaiseva hammastahna ei ole pystynyt samaan kuin säännöllinen kookosöljyllä purskuttelu. Postauksen lopusta löytyy ohje oil pullingiin.

Luomulaatuinen kookosöljy tuotetaan erityisen hellävaraisesti ja huolellisesti alhaisessa lämpötilassa hitaasti puristaen. Kemikaalivapaa Foodinin kookosöljy on puhdas luonnontuote, sillä sitä ei ole puhdistettu väristä, hajustettu, kovetettu eikä valkaistu. Kookosöljystä saa nestemäistä 25 asteen lämpötilassa ja se jähmettyy kylmässä.

Kookosöljy on myös oiva vaihtoehto maidottomaan tai erityisruokavalioon. Itse käytän kookosöljyä sellaisenaan smoothien seassa, raakasuklaaseen, paistamiseen ja ruoanlaittoon. Kookosöljy sopii hyvin myös leivontaan.

Kookosöljy on myös kuivan ihon ystävä. Erityisesti talven pakkaset ja kuiva huoneilma tekevät ihosta kosteusköyhän ja hilseilevän. Kookosöljyllä voi rasvata vartalon päästä varpaisiin. Erityisesti kuivat kantapäät ja polvet kiittävät kosteutuksesta kookosöljyllä.

Kevättä kohti mentäessä on myös hyvä muistuttaa, että kookosöljy sopii myös aurinkosuojaksi ja hoitamaan auringon vahingoittamaa ihoa. Kookosöljyllä voi hemmotella myös hiuksia, käyttämällä öljyä hiusnaamion tavoin.
Sitten lupaamaani ohjeistukseen niille, jotka ovat kiinnostuneet kokeilemaan oil pullingia. Purskuttelun voi tehdä itselleen sopivana vuorokaudenaikana, mutta aamu on useille oivallinen aika. Hampaiden pesun jälkeen suuhun laitetaan 1 tl-1 rkl kiinteää kookosöljyä, joka sulaa hetkessä suuhun. 

Öljyllä purskutellaan hampaita 5-15 minuuttia aamutoimien lomassa. Tämä voi vaatia alkuun totuttelua, mutta puhtaan tuntuinen ja terve suu palkitsee. Purskutteluun jää suorastaan koukkuun! Kannattaa myös aloittaa pienemmällä määrällä alkuun, jolloin purskuttelu on helpompaa. 

Öljy sylkäistään purskuttelun jälkeen bioroskikseen, huom! ei kuormittamaan lavuaaria. Öljyä ei saa myöskään nielaista, sillä siihen on liuennut purskuttelun myötä suun kuona-aineita, joita ei haluta elimistöön. Halutessaan suun voi huuhdella purskuttamisen jälkeen vedellä tai suolavedellä, joka neutralisoi suun.

Aamupalan voi syödä heti purskuttelun jälkeen. Säännöllinen purskuttelu antibakteerisella kookosöljyllä tekee suusta ja ikenistä terveemmät ja bonuksena saa valkoisemmat hampaat luonnollisesti. 

Loppuun vielä alekoodi lukijoilleni.
Koodi MISORELLA10 oikeuttaa 10% alennukseen Foodinin verkkokaupassa.
Oiva tilaisuus tutustua vaikka kookostuotteisiin!

Lisätietoja kookosöljystä löydät täältä ja kookosmannasta täältä.

*Merkatut kookostuotteet saatu blogin kautta testiin.

Misorella

2 kommenttia :

  1. Se on muuten oil pulling, ei bulling. :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä on, hyvä minä! :D Kiitos huomiosta, korjattu on! :)

      Poista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.